A rossz étkezési és életmódbeli szokásainknak köszönhetően az emberek többségének szervezete erősen elsavasodott. A test savasodásáról akkor beszélünk, ha a vizelet és a nyál kémhatása, pH-ja tartósan 6,0 alá csökken. A normál érték a vizeletnél reggel 6,0–6,5, a nyálnál egész nap, egy órával étkezések előtt mérve 6,5–7,5.
Ha a savszint növekszik, a szervezet a savak közömbösítésére a testszövetekből vonja ki a nátriumot, a káliumot, a kalciumot, a magnéziumot, ez a „pufferoló” hatás, majd egyre fokozottabban savat raktároz a szövetekben. Ez már egy ön- vagy visszamérgezéses folyamat, az ún. autotoxikáció. Tehát a megfelelő pH a feltétele az ásványi anyagok és a tápanyagok tökéletes hasznosításának. A vizelet pH-ja a sav pufferek működésére, a nyál pH-ja pedig, az emésztőenzimek megfelelő működésére utal. A sok hús és tejtermék, a tészták és a fehér kenyér, a sok szénsavas ital, a bőséges étkezés, a kapkodó evés, a késő esti evés mind savasodást eredményez.
A vizelet és a nyál pH-ja
A vizelet pH-jának megállapítása azt jelzi, hogy a szervezet milyen mértékben képes hasznosítani az ásványi anyagokat. Az úgynevezett savas vagy sav pufferek arra szolgálnak, hogy a szervezet ellenőrzés alatt tartsa az elsavasodás szintjét. Ha a savszint túl magas, akkor a testünk nem lesz képes a savak kiválasztására, és vagy kénytelen elraktározni őket a testszövetekben (ezt hívják autotoxikációnak vagy önmérgezésnek), vagy pedig semlegesíti, pufferolja őket. Az utóbbit viszont csak úgy tudja végrehajtani, hogy az ehhez szükséges ásványi anyagokat a különféle szervekből, csontokból választja ki.
A nyál pH-ja arra utal, milyen aktívan működnek a szervezetben az emésztőenzimek. Különösen igaz ez a májenzimek és a gyomorban működő enzimek aktivitására.
A szervezet pH-jának normalizálása a megfelelő étrenddel és méregtelenítéssel történik. A méregtelenítésre nem csak a sav-bázis egyensúly helyreállítása miatt van szükségünk. Civilizált életünk bőségesen ellát bennünket az egészségre káros méreganyagokkal a nap 24 órájában. Belélegezzük, megesszük, megisszuk, a bőrünkre kenjük. Tesszük mindezt olyan mennyiségben, hogy kiválasztó szerveink már nem minden esetben képesek megbirkózni a rájuk rótt feladattal.
Az SPA méregtelenítő gép negatív ionok (percenként O,1 billió) segítségével dezoxidálja a sejteket, s ezzel megakadályozza a szabad gyökök romboló hatását. A negatív ionok kivonják a salakanyagokat és mérgeket a szervezetünkből a lábfej bőrének pórusain keresztül, miközben visszaállítják a szervezet sav-bázis egyensúlyát. A csakis a vörös vértestekkel kapcsolatba lépő negatív ionok képesek a vér savasságát lúgossá változtatni, megnyugtatják az idegrendszert és erősítik az immunrendszert. Helyreállítják a légzést, jótékony hatásúak a tüdőre, csökkentik az allergiás folyamatokat. Klinikai tesztekkel bizonyították, hogy 35 %-kal képesek hígítani a vért és jelentős a szerepük az agyvérzés megelőzésében A berendezés kizárólag csak a természetes testi kiválasztási funkciókat stimulálja, a mérgek és más salakanyagok eltávolítására hat. A kezelés nem ösztönzi szervezetünket a fontos vitaminok, ásványi anyagok, tápanyagok vagy a beszedett és még fel nem szívódott gyógyszerek kiválasztására. Így nem kell attól félni, hogy a kezelés megfoszt a létfontosságú vitaminoktól és ásványi anyagoktól. Gyógyszeres kezelés mellett is alkalmazható. A méregtelenítés megsokszorozza a szenvedélybetegségek, méregtelenítési szakaszában a kellemetlen hatásoktól való megszabadulást, és a fogyókúrás terápia hatékonyságát, azért igen előnyös a kúrát méregtelenítéssel kezdeni.